Explicarea termenilor

Gradul de emisii al unui obiect depinde de material şi de structura suprafeţei acestuia. Acesta indică cantitatea de radiaţie termică infraroşie pe care o emite obiectul comparativ cu un radiator termic ideal (corp negru, grad de emisii ε = 1) şi este, în mod corespunzător, o valoare cuprinsă între 0 şi 1.

Puntea termică este un loc de pe peretele exterior al unei clădiri în care, din cauza construcţiei, are loc o pierdere de căldură crescută la nivel local.

Punţile termice pot duce la un risc crescut de formare a mucegaiului.

Umiditatea relativă a aerului indică nivelul de saturaţie a aerului cu vapori de apă. Specificaţia este exprimată ca valoare procentuală a cantităţii maxime de vapori de apă pe care o poate absorbi aerul. Cantitatea maximă de vapori de apă depinde de temperatură: cu cât temperatura este mai mare, cu atât mai mulţi vapori de apă poate absorbi aerul.

Dacă umiditatea relativă a aerului este prea mare, pericolul de formare a mucegaiului creşte. Umiditatea prea scăzută a aerului poate provoca probleme de sănătate.

Temperatura punctului de condens indică temperatura la care vaporii de apă din aer încep să se condenseze. Temperatura punctului de condens depinde de umiditatea relativă a aerului şi de temperatura aerului.

Dacă temperatura unei suprafeţe este mai mică decât temperatura punctului de condens, apa începe să se condenseze pe această suprafaţă.

Apa de condens de pe suprafeţe reprezintă cauza principală a formării mucegaiului.