Общи указания за безопасност за електроинструменти

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Прочетете всички предупреждения, указания, запознайте се с фигурите и техническите характеристики, приложени към електроинструмента. Пропуски при спазването на указанията по-долу могат да предизвикат токов удар и/или тежки травми.

Съхранявайте тези указания на сигурно място.

Използваният по-долу термин "електро‌инстру‌мент" се отнася до захранвани от електри‌чес‌ката мрежа електроинструменти (със захран‌ващ кабел) и до захранвани от акумулаторна бате‌рия електроинструменти (без захранващ кабел).

  • Пазете работното си място чисто и добре осветено. Разхвърляните или тъмни работни места са предпоставка за инциденти.
  • Не работете с електроинструмента в среда с повишена опасност от възник‌ване на експлозия, в близост до лесно‌запалими течности, газове или прахо‌образни материали. По време на работа в електроинструментите се отделят искри, които могат да възпламенят прахообразни материали или пари.
  • Дръжте деца и странични лица на без‌опасно разстояние, докато работите с електроинструмента. Ако вниманието Ви бъде отклонено, може да загубите контрола над електроинструмента.

  • Щепселът на електроинструмента тряб‌ва да е подходящ за ползвания контакт. В никакъв случай не се до‌пуска изменя‌не на конструкцията на щепсела. Когато работите със занулени електроуреди, не използвайте адап‌тери за щепсела. Ползването на ориги‌нални щепсели и контакти намалява риска от възникване на токов удар.
  • Избягвайте допира на тялото Ви до за‌земени тела, напр. тръби, отоплителни уреди, печки и хладилници. Когато тялото Ви е заземено, рискът от възник‌ване на токов удар е по‑голям.
  • Предпазвайте електроинструмента си от дъжд и влага. Проникването на вода в електроинструмента повишава опас‌ността от токов удар.
  • Не използвайте захранващия кабел за цели, за които той не е предвиден. Никога не използвайте захранващия кабел за пренасяне, теглене или откачаване на електроинструмента. Предпазвайте кабела от на‌грява‌не, омасляване, допир до остри ръбове или до подвижни звена на ма‌шини. Повреде‌ни или усукани кабели увелича‌ват риска от възникване на токов удар.
  • Когато работите с електроинструмент навън, използвайте само удължителни кабели, подходящи за работа на откри‌то. Използването на удължител, предназ‌начен за работа на открито, намалява риска от възникване на токов удар.
  • Ако се налага използването на елек‌тро‌инструмента във влажна среда, изпол‌звайте предпазен прекъсвач за утечни токове. Използването на пред‌па‌зен прекъсвач за утечни токове намаля‌ва опасността от възникване на токов удар.

  • Бъдете концентрирани, следете внима‌телно действията си и постъпвайте пред‌пазливо и разумно. Не използвай‌те електроинструмента, когато сте умо‌ре‌ни или под влиянието на наркотични вещества, алкохол или упойващи ле‌карства. Един миг разсеяност при рабо‌та с електроинструмент може да има за последствие изключително тежки нараня‌вания.
  • Работете с предпазващо работно облекло. Винаги носете предпазни очила. Носенето на подходящи за ползвания електроинструмент и извършваната дей‌ност лични предпазни средства, като дихателна маска, здрави плътнозатво‌рени обувки със стабилен грайфер, защитна каска или шумозаглушители (антифони), намалява риска от възникване на трудова злополука.
  • Избягвайте опасността от включване на електроинструмента по невнима‌ние. Преди да включите щепсела в контакта или да поставите батерията, както и при пренасяне на електроинструмента, се уверявайте, че пусковият прекъсвач е позиция "изключено". Носенето на електроинструменти с пръст върху пусковия прекъсвач или подаването на захранващо напрежение, докато пусковият прекъсвач е включен, увеличава опасността от трудови злополуки.
  • Преди да включите електроинстру‌мен‌та, се уверявайте, че сте отстранили от него всички помощни инструменти и гаечни ключове. Помощен инструмент, забравен на въртящо се звено, може да причини травми.
  • Избягвайте неестествените положения на тялото. Работете в стабилно поло‌жение на тялото и във всеки момент поддържайте равновесие. Така ще можете да контролирате електроинстру‌мента по-добре и по-безопасно, ако възникне неочаквана ситуация.
  • Работете с подходящо облекло. Не работете с широки дрехи или украше‌ния. Дръжте косата и дрехите си на безопасно разстояние от движещи се звена. Широките дрехи, украшенията, дългите коси могат да бъдат захванати и увлечени от въртящи се звена.
  • Ако е възможно използването на външна аспирационна система, се уверявайте, че тя е включена и функ‌ционира изправно. Използването на аспирационна система намалява риско‌вете, дължащи се на отделящи се при работа прахове.
  • Доброто познаване на електроинструмента вследствие на честа работа с него не е повод за намаляване на вниманието и пренебрегване на мерките за безопасност. Едно невнимателно действие може да предизвика тежки наранявания само за части от секундата.

  • Не претоварвайте електроинструмен‌та. Използвайте електроинструментите само съобразно тяхното предназначе‌ние. Ще работите по‑добре и по‑без‌опас‌но, когато използвате подходящия електроинструмент в зададения от про‌изводителя диапазон на натоварване.
  • Не използвайте електроинструмент, чиито пусков прекъсвач е повреден. Електроинструмент, който не може да бъде изключван и включван по пред‌видения от производителя начин, е опасен и трябва да бъде ремонтиран.
  • Преди да извършвате каквито и да е дейности по електроинструмента, напр. настройване, смяна на работен инструмент, както и когато го прибирате, изключвайте щепсела от контакта, респ. изваждайте батерията, ако е възможно. Тази мярка премахва опасността от задействане на електроинструмента по невнимание.
  • Съхранявайте електроинструментите на места, където не могат да бъдат достигнати от деца. Не допускайте те да бъдат използвани от лица, които не са запознати с начина на работа с тях и не са прочели тези инструкции. Когато са в ръцете на неопитни потребители, електро‌инструментите могат да бъдат изключи‌телно опасни.
  • Поддържайте добре електроинструментите си и аксесоарите им. Проверявайте дали под‌виж‌ните звена функционират безукор‌но, дали не заклинват, дали има счупе‌ни или повредени детайли, които нару‌ша‌ват или изменят функциите на елек‌тро‌инструмента. Преди да използвате електроинструмента, се погрижете по‌вредените детайли да бъдат ремонти‌рани. Много от трудовите злополуки се дължат на недобре поддържани електро‌инструменти и уреди.
  • Поддържайте режещите инструменти винаги добре заточени и чисти. Добре поддържаните режещи инструменти с остри ръбове оказват по‑малко съпро‌тивление и се водят по‑леко.
  • Използвайте електроинструментите, допълнителните приспособления, работните инструменти и т. н., съобраз‌но инструкциите на производителя. При това се съобразявайте и с конкрет‌ните работни условия и операции, които трябва да изпълните. Използва‌не‌то на електроинструменти за различ‌ни от пред‌видените от производителя приложения повишава опасността от възникване на трудови злополуки.
  • Поддържайте дръжките и ръкохватките сухи, чисти и неомаслени. Хлъзгавите дръжки и ръкохватки не позволяват безопасната работа и доброто контролиране на електроинструмента при възникване на неочаквана ситуация.

  • Допускайте ремонтът на електро‌ин‌стру‌ментите Ви да се извършва само от квалифицирани специалисти и само с използването на оригинални резервни части. По този начин се гарантира съхраняване на безопасността на електроинструмента.