Изсмукване на прах/стружки (вж. фиг. BE)

Прахове, отделящи се при обработването на материали като съдържащи олово бои, някои видове дървесина, минерали и ме‌та‌ли могат да бъдат опасни за здравето. Кон‌тактът до кожата или вдишването на такива прахове могат да предизвикат алергични реакции и/или заболявания на дихателните пътища на работещия с електроинстру‌мен‌та или намиращи се наблизо лица.
Определени прахове, напр. отделящите се при обработване на бук и дъб, се считат за канцерогенни, особено в комбинация с химикали за третиране на дървесина (хро‌мат, консерванти и др.). Допуска се обра‌бот‌ването на съдържащи азбест материали само от съответно обучени квалифицирани лица.

Спазвайте валидните във Вашата страна законови разпоредби, валидни при обработване на съответните материали.

Указание: За да не попадат отделящите се при рязане стърготини върху Вас, винаги използвайте ъгловия адаптор (24) или кутията за прах/стружки (25).

Ъгловият адаптор (24) може да се използва с или без включена прахосмукачка. Завъртете ъгловия адаптор така, че отделящите се при рязане стърготини да не попадат върху Вас, и го вкарайте здраво в отвора за изхвърляне на стърготините (16).

Външна система за прахоулавяне (вж. фиг. B)

Поставете шланг на прахосмукачка (23) (не е включен в окомплектовката) на отвора за изхвърляне на стружки (16). Свържете шланга (23) към прахосмукачка (не е включена в окомплектов‌ката). Преглед на начина на включване към различни прахосмукачки ще намерите в края на това ръководство за експлоатация.

Електроинструментът може да бъде включен непосредствено към контакта на универсална прахосмукачка на Бош с модул за дистанционно задействане. При стартирането на електроинструмента автоматично започва да работи и прахосмукачката.

Използваната прахосмукачка трябва да е пригодна за работа с обработвания материал.

Ако при работа се отделя особено вреден за здравето прах или канцерогенен прах, използвайте специализирана прахосмукачка.

Собствена система за прахоулавяне (вж. фиг. CE)

За краткотрайни дейности прахоуловителната кутия (25) може да бъде използвана със затворен плъзгач (26). При по-продължителни дейности трябва да оставите плъзгача отворен, така че стърготините да могат да изпадат.

Вкарайте здраво прахоуловителната кутия (25) в отвора за изхвърляне на стружки (16).

За да се запазва ефективността на прахоуловителната кутия (25), я изпразвайте своевременно.

За да изпразните прахоуловителната кутия (25), я извадете от отвора за изхвърляне на стружки (16). Натиснете плъзгача (26) напред, завъртете прахоуловителната кутия (25) настрани и я изпразнете.

Преди да поставите прахоуловителната кутия (25) почистете съединителния щуцер.