Αναρρόφηση σκόνης/πριονιδιών (βλέπε εικόνες BE)

Η σκόνη από ορισμένα υλικά. π. χ. από μολυβ‌δούχες μπογιές, από μερικά είδη ξύλου, από ορυκτά υλικά και από μέταλλα μπορεί να είναι ανθυγιεινή. Η επαφή με τη σκόνη ή/και η εισ‌πνοή της μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή/και ασθένειες των αναπνευ‌στικών οδών του χρήστη ή τυχόν παρευρισ‌κο‌μένων ατόμων.
Ορισμένα είδη σκόνης, π. χ. σκόνη από ξύλο βελανιδιάς ή οξιάς θεωρούνται καρκινο‌γόνα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με διάφορα συμπληρωματικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία ξύλων (ενώσεις χρωμίου, ξυλοπροστατευτικά μέσα). Η κατεργασία αμιαντούχων υλικών επιτρέπεται μόνο σε ειδικά εκπαιδευμένα άτομα.

Να τηρείτε τις διατάξεις που ισχύουν στη χώρα σας για τα διάφορα υπό κατεργασία υλικά.

Υπόδειξη: Κατά το πριόνισμα χρησιμοποιείτε πάντοτε τον σωλήνα αλλαγής κατεύθυνσης (24) ή το κουτί σκόνης/πριονιδιών (25), για να μην χτυπηθείτε από τα εκσφενδονιζόμενα απόβλητα.

Ο σωλήνας αλλαγής κατεύθυνσης (24) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς συνδεδεμένη αναρρόφηση σκόνης/πριονιδιών. Γυρίστε τον σωλήνα αλλαγής κατεύθυνσης ανάλογα με την εργασία έτσι, ώστε να μη σας χτυπούν τα απόβλητα και συνδέστε τον σταθερά στο στόμιο απόρριψης των πριονιδιών (16).

Εξωτερική αναρρόφηση (βλέπε εικόνα B)

Συνδέστε έναν εύκαμπτο σωλήνα αναρρόφησης (23) (εξάρτημα) στο στόμιο απόρριψης των πριονιδιών (16). Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αναρρόφησης (23) με έναν απορροφητήρα σκόνης (εξάρτημα). Μια επισκόπηση για τη σύνδεση σε διαφορετικούς απορροφητήρες σκόνης θα βρείτε στο τέλος αυτών των οδηγιών.

Το ηλεκτρικό εργαλείο μπορεί να συνδεθεί απευθείας στην πρίζα ενός απορροφητήρα γενικής χρήσης Bosch με διάταξη τηλε-εκκίνησης. Ο απορροφητήρας σκόνης ξεκινά αυτόματα μόλις ενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό εργαλείο.

Ο απορροφητήρας σκόνης πρέπει να είναι κα‌τάλ‌ληλος για το εκάστοτε επεξεργαζόμενο κομμάτι.

Για την αναρρόφηση ιδιαίτερα ανθυγιεινής, καρκινογόνου ή ξηρής σκόνης πρέπει να χρη‌σιμο‌ποιείτε ειδικούς απορροφητήρες σκόνης.

Αυτοαναρρόφηση (βλέπε εικόνες CE)

Το κουτί σκόνης/πριονιδιών (25) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρότερες εργασίες με κλειστό σύρτη (26). Στις μεγαλύτερες εργασίες πρέπει να αφήσετε ανοιχτό τον σύρτη, έτσι ώστε να μπορούν τα πριονίδια να πέσουν έξω.

Τοποθετήστε το κουτί σκόνης/πριονιδιών (25) σταθερά στο στόμιο απόρριψης των πριονιδιών (16).

Αδειάζετε το κουτί σκόνης/πριονιδιών (25) έγκαιρα, για να διατηρείται η αποτελεσματικότητα.

Για το άδειασμα του κουτιού σκόνης/πριονιδιών (25) αφαιρέστε το από στόμιο απόρριψης των πριονιδιών (16). Σπρώξτε τον σύρτη (26) προς τα επάνω, γυρίστε το κουτί σκόνης/πριονιδιών (25) στα πλάγια και αδειάστε το.

Καθαρίστε το στόμιο σύνδεσης του κουτιού σκόνης/πριονιδιών (25) πριν το επανασυνδέσετε.