Putekļu un skaidu uzsūkšana (attēli BE)

Dažu materiālu, piemēram, svinu saturošu krāsu, dažu koksnes šķirņu, minerālu un metālu putekļi var būt kaitīgi veselībai. Pieskaršanās šādiem putekļiem vai to ieelpošana var izraisīt alerģiskas reakcijas vai elpošanas ceļu saslimšanu elektroinstrumenta lietotājam vai darba vietai tuvumā esošajām personām.
Atsevišķu materiālu putekļi, piemēram, putekļi, kas rodas, zāģējot ozola vai dižskābarža koksni, var izraisīt vēzi, īpaši tad, ja koksne iepriekš ir tikusi ķīmiski apstrādāta (ar hromātu vai koksnes aizsardzības līdzekļiem). Azbestu saturošus materiālus drīkst apstrādāt vienīgi personas ar īpašām profesionālām iemaņām.

Ievērojiet jūsu valstī spēkā esošos priekšrakstus, kas attiecas uz apstrādājamo materiālu.

Norāde. Lai zāģēšanas laikā izvairītos no saskaršanās ar prom lidojošajām skaidām, vienmēr izmantojiet leņķcauruli (24) vai putekļu un skaidu tvertni (25).

Leņķcauruli (24) var lietot atsevišķi vai kopā ar tai pievienotu putekļu un skaidu uzsūkšanas ierīci. Atkarībā no veicamā darba rakstura, pagrieziet leņķcauruli tā, lai būtu iespējams izvairīties no promlidojošajām skaidām, un stingri iebīdiet to skaidu izvadīšanas īscaurulē (16).

Putekļu uzsūkšana ar ārējā vakuumsūcēja palīdzību (attēls B)

Pievienojiet uzsūkšanas šļūteni (23) (papildpiederums) elektroinstrumenta skaidu izvadīšanas īscaurulei (16). Savienojiet uzsūkšanas šļūteni (23) ar vakuumsūcēju (papildpiederums). Pārskats par instrumenta savienošanas iespējām ar dažādiem vakuumsūcējiem ir sniegts šīs pamācības beigās.

Elektroinstrumentu var tieši pievienot Bosch universālā vakuumsūcēja papildu kontaktligzdai, caur kuru tiek realizēta tā tālvadība. Šis vakuumsūcējs ir apgādāts ar tālvadības funkciju, tāpēc, ieslēdzot elektroinstrumentu, automātiski ieslēdzas arī vakuumsūcējs.

Vakuumsūcējam jābūt piemērotam apstrādājamā materiāla putekļu uzsūkšanai.

Veselībai īpaši kaitīgus, kancerogēnus vai sausus putekļus savāciet ar speciālu vakuumsūcēju.

Putekļu pašuzsūkšana (attēli CE)

(25)Putekļu un skaidu tvertni ar aizvērtu aizbīdni (26) var izmantot putekļu un skaidu uzkrāšanai, veicot neliela apjoma darbus. Veicot lielāka apjoma darbus, tvertnes aizbīdnis jāatstāj atvērts, ļaujot skaidām birt ārā no tvertnes.

Stingri iebīdiet putekļu un skaidu tvertnes (25) savienojošo īscauruli elektroinstrumenta skaidu izvadīšanas īscaurulē (16).

Lai nodrošinātu efektīvu uzsūkšanu, savlaicīgi iztukšojiet putekļu un skaidu tvertni (25).

Lai iztukšotu putekļu un skaidu tvertni (25), atvienojiet to no skaidu izvadīšanas īscaurules (16). Pārvietojiet aizbīdni (26) augšup, pagrieziet putekļu un skaidu tvertni (25) uz sāniem un iztukšojiet to.

Pirms putekļu un skaidu tvertnes (25) atkārtotas pievienošanas elektroinstrumentam iztīriet tās savienojošo īscauruli.