Munkavégzési tanácsok

 • A ragasztott csiszolóeszközök használatával történő nagyoló csiszoláshoz mindig használja a (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát.
 • Sohase használjon hasítókorongokat nagyoló csiszoláshoz.
 • A nagyoló csiszolás során a  (12) darabolásra szolgáló védőbúra vagy a (11) csiszolásra szolgáló védőbúra az arra felszerelt (13) darabolásra szolgáló fedéllel nekiütközhet a munkadarabnak és ez ahhoz vezethet, hogy a kezelő elveszti a berendezés feletti uralmát.

Nagyoló csiszolásnál a legjobb eredmények eléréséhez 30°–40° állásszöget használjon. Mérsékelt nyomással mozgassa ide-oda az elektromos kéziszerszámot. Így a munkadarab nem lesz túl forró, nem színeződik el és nem keletkeznek rajta barázdák.

 • A csiszoláshoz és daraboláshoz is engedélyezett ragasztott tárcsák alkalmazása esetén a (12) darabolásra szolgáló védőbúrát, illetve a (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát az arra felszerelt (13) darabolásra szolgáló fedéllel együtt kell használni.

 • A legyezős csiszolókoronggal végzendő csiszolási munkákhoz használja mindig a (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát.

A legyezős csiszolókoronggal (külön tartozék) homorú és domború felületeket és profilokat is meg lehet munkálni. A legyezős csiszolókorongoknak lényegesen nagyobb az élettartama, alacsonyabb a zajszintje és alacsonyabb csiszolási hőmérsékletekhez vezetnek, mint a szokásos csiszolókorongok.

 • A (24) gumi csiszolótányérral végzendő munkákhoz mindig szerelje fel a (23) kézvédőt.

A csiszolótányérral végzett csiszolást védőbúra nélkül is végre szabad hajtani.

A szerelési sorrend az ábrás oldalon látható.

Csavarozza fel a helyére és a kétkörmös kulccsal feszesen húzza meg a (26) hengeres anyát.

 • Az edénykefével történő kefélést védőbúra nélkül is végre lehet hajtani.
 • Az edénykefével végzett munkákhoz mindig szerelje fel a (23) kézvédőt.

A szerelési sorrend az ábrás oldalon látható.

Az M14 menettel ellátott edénykefét annyira rá kell tudni csavarni a csiszolóorsóra, hogy a csiszolóorsó karimája szorosan felfeküdjön a csiszolóorsó végén a csiszolóorsó karimájára. Fogja szorosan be egy villáskulccsal az edénykefét.

 • Fémek ragasztott darabolótárcsával vagy gyémántbetétes daraboló tárcsával való daraboláshoz használja mindig a (12) darabolásra szolgáló védőbúrát, illetve a  (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát az arra felszerelt (13)  darabolásra szolgáló fedéllel együtt.
 • Ha a (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát ragasztott daraboló tárcsával végzett daraboláshoz használja, megnövekszik a szikrák és egy tárcsatörés esetén kirepülő részecskék és tárcsadarbok által okozott veszély.

A daraboló csiszoláshoz használjon a megmunkálásra kerülő anyagnak megfelelő, mérsékelt előtolást. Ne gyakoroljon nyomást a daraboló korongra, ne ékelje be és ne oszcillálja a korongot.

Ne fékezze le a kifutó daraboló korongokat a korong oldalára gyakorolt nyomással.

Az elektromos kéziszerszámot mindig a forgásirányával ellentétes irányban kell vezetni. Ellenkező esetben a készülék irányíthatatlanul kiugorhat a vágásból. Profilok és négyszögletes csövek darabolásánál a legcélszerűbb a legkisebb keresztmetszetnél kezdeni a darabolást.

 • Kövek ragasztott daraboló koronggal vagy kövek/beton darabolására szolgáló gyémántbetétes darabolókorongokkal való darabolásához használja mindig avezetőszánnal felszerelt (29) darabolásra szolgáló védőbúrát vagy a (12) darabolásra szolgáló védőbúrát vagy együttesen a (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát és a (13) darabolási fedelet.
 • Kőben végzett darabolási munkákhoz megfelelő porelszívásról kell gondoskodni.
 • Viseljen porvédő álarcot.
 • Az elektromos kéziszerszámot csak száraz darabolásra / száraz csiszolásra szabad használni.
 • Ha betonban és téglafalakban a darabolási és csiszolási munkákhoz a  (12)  darabolásra szolgáló védőbúrát, a (11)  csiszolásra szolgáló védőbúrát vagy a (11)  csiszolásra szolgáló védőbúrát az arra felszerelt (13)  darabolásra szolgáló fedéllel együtt használja, akkor nagyobb mennyiségű por lép ki és megnövekszik annak a veszélye, hogy a kezelő elveszti az uralmát az elektromos kéziszerszám felett, ez viszont visszarúgáshoz vezethet.

A terméskövek darabolásához legcélszerűbb egy gyémántbetétes darabolótárcsát használni.

(29) vezetőszánnal felszerelt, darabolásra szolgáló elszívóbúra alkalmazása esetén a porszívónak engedélyezve kell lennie kőpor elszívására. Bosch erre alkalmas porszívókat tud szállítani.

Kapcsolja be az elektromos kéziszerszámot és tegye rá a vezetőszán első részével a munkadarabra. Az elektromos kéziszerszámot mérsékelt, a megmunkálásra kerülő anyagnak megfelelő előtolással tolja előre.

Különösen kemény anyagok, például magas kavicstartalmú beton darabolása során a gyémántbetétes daraboló korong túlhevülhet és ennek következtében megrongálódhat. Egy szikrakörrel körülvett gyémántbetétes daraboló korong határozottan erre utal.

Ebben az esetben szakítsa meg a darabolási eljárást és járassa a gyémántbetétes daraboló korongot rövid ideig üresjáratban a legmagasabb fordulatszámon, hogy az lehűlhessen.

Ha a munkateljesítmény észrevehetően csökken és a tárcsát szikrakoszorú veszi körül, akkor ez arra utal, hogy a darabolótárcsa eltompult. Az ilyen daraboló korongot erősen koptató anyagban, például mészhomokkőben végzett rövid vágásokkal ismét ki lehet élesíteni.

 • Műanyagok, kompozit anyagok stb. ragasztott darabolótárcsával vagy Carbide Multi Wheel daraboló tárcsával való daraboláshoz használja mindig(12) darabolásra szolgáló védőbúrát, illetve a (11) csiszolásra szolgáló védőbúrát az arra felszerelt (13)  darabolásra szolgáló fedéllel együtt. A (29) vezetőszános elszívóbúrál jobb porelszívást lehet elérni.

A tartófalakban vágható rések méretét az adott országban érvényes előírások határozzák meg.Ezeket az előírásokat okvetlenül be kell tartani. Kérje ki a munka megkezdése előtt a felelős statikus, építészmérnök vagy építésvezetőség tanácsát.