Алати за Home & Garden
Секој мал чекор е важен кога станува збор за заштита на нашата животна средина
Куќиштето и додатоците на Quigo Green се исто така направени од 90% рециклирана пластика. Solar Impulse Label
Со AdvancedDrill 18, може да направите куќичка за вашите птици.
Со AdvancedDrill 18, може да направите куќичка за вашите птици.

Живеј одржливо #LikeABosch

За нас одржливоста е рамката во која ние постојано дејствуваме на економичен, еколошки и општествено одговорен начин. Поради тоа, нашите иновации ги прават нашите производи сè подобри и поодржливи. Со нашите електрични алати, можете активно да придонесувате за поеколошки начин на живот и поголема заштита на ресурсите. Со #LikeABosch, ќе ви покажеме колку е лесно. Заедно ќе успееме. Секој мал чекор е важен кога станува збор за позитивен придонес за заштита на нашата животна средина.

куќиштето на AdvancedDrill 18 е направено од над 90% рециклирана пластика.

Создај го она што природата го сака. Живеј одржливо #LikeABosch

Без разлика каков проект треба да се заврши: Одржливоста е на прво место со новиот IXO 7, направен од >30% рециклирана пластика во куќиштето на производот¹ и спакувано во кутија за складирање² направена од >90% рециклирана пластика. Многу можности, еден резултат.

Живеј одржливо #LikeABosch

Уживај во промените. Живеј одржливо #LikeABosch

Одржливоста е важна. И сега можете да останете свежи и одржливи со новиот Bosch Universal Fan 18V, високо ефикасен во протокот на воздух и направен од 90% рециклирана пластика во куќиштето на производот¹. За време на „направи сам“ проекти, кога сте во движење или кога сте дома, ќе ве лади постојано.

Живеј одржливо #LikeABosch

Со дробилката AXT 25 TC можете лесно да ги претворите големите количини градинарски отпад во скапоцен компостен материјал.

Биди во склад со природата. Живеј одржливо #LikeABosch

Дали сакаш да работиш прецизно?

Запознај го новиот QuigoGreen! направен од 90% рециклирана пластика во куќиштето на производот¹ вклучувајќи додатоци⁴, ова е совршен самонивелирачки вкрстен линиски ласер за секој зелен проект.

Живеј одржливо #LikeABosch

 

Циклус и надополнување. Живеј одржливо #LikeABosch

Без разлика каков проект треба да се заврши:
Одржливоста е секогаш на прво место. Со промената од пластичната амбалажа во картонска, избегнуваме 53,5 тони пластичен отпад секоја година. Многу можности, еден резултат.

Живеј одржливо #LikeABosch

Нашиот пристап за одржливост

MeassuringTools_KV

Bosch Home & Garden алати за мерење: едноставно како и секогаш. Поодржливи од кога било.

Иновативните Bosch Home & Garden алати за мерење се наменети да ги исполнат твоите желби за „направи сам“ проекти – лесно и прецизно. Ти даваме спокојство со понудата на висококвалитетни алати за мерење, едноставни за употреба. А, истовремено сме фокусирани да ја заштитиме нашата планета – исто како и ти. Затоа, за нашата нова палета на алати за мерење – лансирана во септември 2023 година – презедовме поодржлив пристап. Сега, на секој чекор од создавањето на производот, ја ограничуваме нашата употреба на ресурси, а истовремено гарантираме дека ќе ти понудиме најдобар избор за твоите „направи сам“ проекти.

Подобрена одржливост: куќишта за производи* направени од рециклирани материјали

Секогаш кога ќе добиеш Bosch Home & Garden алат за мерење или додаток од нашата нова палета, можеш да бидеш сигурен дека е поодржлив: секогаш кога е можно, користиме рециклирана пластика или метал за куќиштата на нашите производи* и додатоците. На пример, во нашата нова генерација на ласер со вкрстени линии Quigo Green, повеќе од 85% од куќиштето на производот* е составено од рециклирана пластика.

Еколошка амбалажа: поодржливо пакување

Оптимизирано пакување: нема да најдеш пластични ќеси при отпакување на Bosch Home & Garden алатите за мерење или додатоците од нашата нова палета. Понатаму, сега користиме најмалку 70% рециклирани влакна во пакувањето и 100% рециклирана хартија** во прирачниците и летоците. Нашиот Zamo ласерски мерач е добар пример: неговото пакување*** е направено од 90% рециклирани картони**.

Оптимизиран за транспорт: поодржлив дизајн на пакувањето

Кога ќе избереш Bosch Home & Garden алат за мерење или додаток од нашата нова палета, ќе се израдуваш кога ќе дознаеш дека го редизајниравме и оптимизиравме пакувањето. Тоа значи подобро искористување на ресурсите. Земи го нашиот паметен детектор Truvo како пример: оптимизираното**** пакување значи поефикасен транспорт и складирање.

Bosch Home & Garden алати за мерење: едноставно како и секогаш. Поодржливи од кога било.

За брзо мерење, детекција и нивелирање, Bosch Home & Garden алатите за мерење се прецизни и едноставни за употреба. А во нашата нова палета (09/2023), тие се и поодржливи. За да го минимизираме нашето влијание врз животната средина, презедовме неколку мерки:

циркуларна економија од Bosch

Нашите цели за одржливост

Нашата цел е да имаме што помало влијание врз животната средина. Како глобално активна компанија, се стремиме кон холистички пристап за одржливост во текот на целиот животен циклус на производот.
Конкретно, се фокусираме на долгорочно намалување на отпечатокот на CO2 и зајакнување на циркуларната економија што ги штити животната средина и климата.
Повеќе информации за нашата стратегија за одржливост

Нашиот пристап за одржливост

Во Bosch Home & Garden, сакаме да користиме одржливи иновации за да ја заштитиме животната средина во нашите глобални деловни активности и процеси и сакаме да поттикнеме промени во нашиот деловен сектор.  Затоа постојано го анализираме и прегледуваме целиот наш ланец на вредности со цел да продолжиме да воведуваме понатамошни мерки за подобрување.

Одржливи иновации

Куќиштето и додатоците на Quigo Green се исто така направени од 90% рециклирана пластика

Product
Made from 90% recycled plastic

Quigo Green е добар пример за тоа како доследно ја спроведуваме нашата стратегија за одржливост уште од процесот на развој на нашите производи. Се состои од 90% рециклирана пластика (куќиште со додатоци). Затоа и ја доби и посакуваната етикета „Solar Impulse Label“. На овој начин активно го намалуваме отпечатокот на CO2.

Со куќиштата од рециклирана пластика, веќе заштедивме повеќе од 2.200 тони нов материјал

Case
Savings of 2.200 t of virgin plastic

Со воведување куќишта од рециклирана пластика, веќе заштедивме повеќе од 2.200 тони нов материјал од 2019 година. Оваа тежина е приближно еднаква на 1.570 автомобили. Со ова, значително го намалуваме влијанието на CO2 и јаглеродниот отпечаток.

Со преминот од пластична амбалажа на картонска избегнуваме 52 тони пластичен отпад годишно.

Амбалажа
Избегнување на 52 тони пластичен отпад годишно

Без разлика каков проект треба да се заврши: Одржливоста е секогаш на прво место. Со замена на пластичната амбалажа со картонска, избегнуваме 52 тони пластичен отпад секоја година. Многу можности, еден резултат: Живеј одржливо #LikeABosch

циркуларна економија од Bosch

Recycling & Repair
 

Одржливоста игра главна улога за нас: Bosch ги враќа и рециклира старите апарати. Се рециклираат што е можно повеќе материјали за да не се нанесува непотребна штета на животната средина. Враќање стари електрични апарати. Од 2005 година, Законот за електрична и електронска опрема (ElektroG) содржи голем број барања за ракување со електрична и електронска опрема.

ЧПП

Циркуларната економија е самостоен систем во кој целиот вредносен синџир на производство треба постепено да го намалува отпадот, емисиите и енергетскиот отпад на нула за ефикасно користење на ресурси. Повторната употреба на рециклирани материјали, долгиот век на траење на производот и одржувањето и поправката на постарата опрема играат важна улога во ова. Во 2020 година, развивме стратегија за циркуларна економија која ги зема предвид еколошките и социјалните влијанија по целиот вредносен синџир. Сега во 2021 година, систематски ги анализираме главните материјали што се користат во производите на Bosch и развиваме акционен план за зајакнување на циркуларната економија.

Bosch како бренд ужива голема доверба кога станува збор за доверливост и висок квалитет. За да бидеме сигурни дека тоа ќе остане така и во иднина, ги тестираме нашите производи според највисоките барања за перформанси и оптоварувања. Со важни иновации како што е технологијата Syneon, сакаме да се погрижиме нашите клиенти да уживаат во нашите производи долго време. За жал, ова не може да се каже генерално, бидејќи многу фактори зависат од начинот на употреба и ракување на корисникот.  

Bosch го има еден од најголемите брендови на системи за батерии од 18V од водечките производители во светот со POWER FOR ALL ALLIANCE и нуди решенија за целиот дом. Нашата визија е да им обезбедиме на корисниците ЕДНА батерија која може да се користи за сите задачи во домот. Во иднина, би сакале да вклучиме многу други производители во нашиот систем за батерии.

Вашиот неисправен апарат може директно да го испратите во нашиот сервисен центар https://repair.bosch-diy.com/gb/en/onlinerepair/diy/repair/ користејќи ја нашата онлајн услуга за поправка. Исто така, може да го однесете кај вашиот локален дилер или продавница за „направи сам“ проекти.

Да, животните на сликите се вистински. Сите потребни дозволи за благосостојба на животните беа добиени пред да се започне со фотографирањето. Ниту едно од животните не беше повредено за време на фотографирањето.

Ти благодариме за интересот. Повеќе информации за нашите активности во однос на одржливоста се достапни на линкот: https://www.bosch-pt.com/ww/gb/en/company/sustainability/

За да биде граматички точно треба да биде „Живеј одржливо“, бидејќи е прилог. Но, особено во американското говорно подрачје, разговорно луѓето не сакаат да користат прилози. Особено во музичката сфера. Исто така, сакавме да комуницираме на ист начин: погледнете го видеото BSH Film и Bosch Corporate Film, каде што веќе се користи „Живеј одржливо како Bosch“.   Поради ова, одлучивме да го користиме „Живеј одржливо како Bosch“ и за електрични алати.

Одрекување од одговорност
1. Куќиште на производот –сите компоненти видливи од надворешната страна на алатот
2. Кутија за складирање - пластична кутија со слични функции како куќиште, често со карактеристики/геометрија за специјален подарок
3. Трајно пакување, пластично куќиште; сите делови што го прават куќиштето, вклучувајќи рачки, затворачи и влошки
4. Додатоци – универзалната стега MM 2 плус адаптерската плоча заедно користат 95% рециклирана пластика.

* – Сите делови се видливи однадвор, со исклучок на батеријата, полначот и додатоците

** – Влакна

*** – Картонска кутија: сите делови што го сочинуваат пакувањето на производот направено од хартиени влакна

**** – 40% помало пакување, 312 повеќе производи по палета